voorouders uit Polen of Duitsland?

Christiaan Julius werd geboren in 1718 in Kallies, Duitsland (tegenwoordig Kalisz, Polen). Hij was (waarschijnlijk) de zoon van Jacobus Julius en Dorothea Elisabeth Heller/Hellen?.

 

Kalisz Pomorski

Kalisz Pomorski is een kleine plaats in Polen. Voor de Tweede Wereld Oorlog behoorde deze stad nog tot Duitsland (Kallies) en werd in 1759 als Callies geschreven in Amsterdam.

 

Waarom naar Nederland?

Waarom en wanneer Christiaan Julius precies naar Nederland kwam is niet bekend en hier kan ik alleen maar een vermoeden over uitspreken. Kallies behoorde in de eerste helft van de 18e eeuw tot het Koninkrijk Pruissen (daarvoor tot Brandenburg). Tussen 1740 en 1763 waren er verschillende oorlogen tussen Pruissen en Oostenrijk over het gebied Silezië. Deze oorlogen werden de Silezische oorlogen genoemd.

Ten noord-oosten van het roze gebied zie je ‘Kalisch’ liggen. Het plaatsje lag dus net buiten Selizië, maar het zal er vast onrustig zijn geweest vanwege de oorlogen.

 

Huwelijk

Christiaan Julius trouwde met Maria Margdalena Voorhof op 6 mei 1795, te Amsterdam nadat ze op 20 april in ondertrouw gingen (in de Lutherse kerk).

Maria Magdalena Voorhof werd geboren in 1726 in Bielefeld, Duitsland. Haar ouders zijn onbekend.

Ze kregen samen drie kinderen:

  • Jacob Hendrik Julius 23 april 1760
  • Christian Frederik Julius 1 jul 1762
  • Willem Christiansz Julius 8 maart 1767

Christiaan Julius werd niet erg oud. Hij stierf 10 jaar na de geboorte van zijn jongste kind en hij was pas 58 jaar oud op 26 maart 1776, te Amsterdam. Alle drie zijn kinderen waren nog minderjarig.

Maria Magdalena Voorhof overleed op 30 januari 1795, te Amsterdam.