De Fluwelen Burgwal, Amsterdam

De eerste Bousquet die naar Amsterdam kwam was Aron Bousquet, geboren in 1654 te Frankrijk, Balaruc. Aron Bousquet kwam waarschijnlijk tussen 1680 en 1698 naar Amsterdam als Franse Hugenoot, vluchteling vanwege zijn protestandse geloof. In 1698 trouwde hij te Amsterdam met Maria Sezille, ook in Frankrijk geboren.

 

Aron Bousquet woonde aan de Fluwelen Burgwal, dit was de ‘bijnaam’van de Oudezijds Voorburgwal. 

De mensen die hier woonde hulden zich gewoonlijk in fluwelenkleding. Betekend dit dus dat Aron Bousquet tot een van deze voorname families hoorde?

 

Marie Sezille woonde aan de Anonie Breestraat, tegenwoordig de Sint Antonie Breestraat. Deze twee straten, de Fluwelen burgwal en de Antonie Breestraat, liggen maar een paar 100 meter van elkaar af met precies daar tussen in de Waalse Kerk.

 

Aron Bousquet overleed al in 1711, 57 jaar oud en 9jonge kinderen. Hij woonde op dat moment aan de Oudezijds Agterburgwal over de Bloedstraat zijt (omcirkeld).

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  annebelle bousquet (woensdag, 05 juni 2019 12:01)

  Hallo Marije,
  Wat een werk heb je al verricht! Ik ben een nazaat in rechte lijn van Aron Bousquet uit Balaruc. In Balaruc hebben we nog onderzoek verricht, maar de archieven bevinden zich in Montpellier.
  Hoe komt de naam Bousquet in jouw familie terecht?


  griekbou@xs4all.nl

 • #2

  Jeffrey Beijnon (vrijdag, 25 oktober 2019 02:32)

  Dag Marije, mijn voorvader Elias Jacob Beynon woonde in 1745 tezamen met zijn echtgenote Johanna Beynon-Kleynpenningh aan de Fluwelen Burgwal. Zeggen deze namen jou iets?