Je stamboom laten uitzoeken door mij

Wat is stamboomonderzoek

 

Bij stamboomonderzoek ga je op zoek naar informatie over je voorouders en eventueel ook hun nakomelingen. Sinds 1811 bestaat de burgerlijke stand en wordt elke geboorte, huwelijk en overlijden vastgelegd bij de gemeente. Ook voor die tijd werd er al veel vastgelegd in doop-, trouw- en begraafboeken van de kerk.

 

In het internet tijdperk waarin we nu leven zijn (gelukkig) al heel veel van deze archieven gedigitaliseerd en te vinden via het internet.

 

Wat kan ik voor je maken

Bij stamboomonderzoek is het belangrijk om van te voren te bedenken welke informatie je precies zoekt en hoe je die wilt vastleggen.

Hier onder bespreek ik kort de mogelijkheden.

Kwartierstaat

Bij een kwartierstaat wordt er vanaf een beginpersoon gezocht naar zijn of haar ouders. Bij die gevonden ouder wordt er weer gezocht naar hun ouders en zo door.

In een kwartierstaat wordt er niet gezocht naar broers en zussen en verdere nakomelingen. Het gaat alleen om het vinden van voorouders in ALLE lijnen


Vader- of Moederlijn

Bij een Vader- of Moederlijn wordt er in één lijn gezocht naar de voorouders van de beginpersoon.

In het geval van de vaderlijn, ook wel naamlijn genoemd, betekent dit dat de personen die ik zoek allemaal dezelfde achternaam hebben. Bij iedere persoon zal ik ook de echtgenoot en kinderen opzoeken, maar GEEN verdere nakomelingen.

 

Je kunt ook juist de moederlijn laten uitzoeken, qua zoekwerk is dit het zelfde, met het enige verschil dat alle personen een andere achternaam hebben.