Hoe werkt het onderzoeken

Wanneer u interesse heeft in het uitzoeken van uw stamboom, maar hier zelf geen tijd voor heeft kun je je stamboom ook door anderen laten uitzoeken.

 

Hoe gaat dit in zijn werk?

Uw wens

Wanneer u het stamboomonderzoek door mij wil laten doen is er een eerste contact moment om duidelijk te krijgen wat u precies wilt uitzoeken, zie de drie mogelijkheden op mijn site). Aan de hand van uw wens, laat ik weten welke gegevens ik minimaal nodig heb om het onderzoek te starten. Klik HIER om hier mee over te lezen.

 

Gegevens en informatie verzamelen

Heeft u niet direct de juiste of voldoende informatie dan kan het helpen bij bij familie na te vragen of zij mee weten. Denk ook aan geboorte of overlijdens aktes, trouwboekjes, uittreksel van de gemeente.

 

Vooronderzoek

Wanneer u denkt voldoende informatie te hebben dan wordt deze informatie aan mij gegeven. Dit mag digitaal, bijvoorbeeld via de mail of op papier (hand geschreven of een kopie van een document). Op het moment dat ik de informatie heb gekregen doe ik een kort vooronderzoekje of vast te stellen of het inderdaad genoeg informatie is om voorouders te gaan vinden. Is dit het geval, dat laat ik weten dat het onderzoek gaat starten.

 

Stamboomonderzoek

Op dit moment ben ik er zeker van dat ik voorouders kan gaan vinden en gaat het onderzoek echt starten. Ik start met het ‘echte’ zoekwerk wanneer er 30% van de prijs betaald is. De rest van het bedrag wordt betaald aan het eind van het onderzoek.

Op dit moment zal ook een klein contractje getekend worden waarin alle afspraken staan. Deze afspraken hebben van te voren al samen doorgenomen zodat er geen onduidelijkheden zijn.

 

Onderzoektijd

Dit zal vooral afhankelijk zijn van het gekozen pakket.

Wanneer er 20 a 30 uur staat beschreven zal dit echter niet betekenen dat dit binnen een week gebeurt. Ik doe dit als hobby en zal het zoekwerk in mijn eigen vrije tijd doen. Gemiddeld zal het 2 tot 4 weken in beslag nemen.

Tijdens het zoeken zal ik u regelmatig op de hoogte houden van de vorderingen of wanneer het onderzoek door omstandigheden langer dan verwacht duurt.

 

Eind resultaat

Wanneer ik klaar ben met het onderzoek zal ik hier in eerste instantie kort verslag van doen. Wat heb ik zo al gevonden, opmerkelijke dingen, hoe ver terug heb ik voorouders kunnen vinden, etc.

Hoewel al eerder besproken, zal nu definitief worden afgesproken hoe de gevonden gegevens aan u worden overhandigd..

Ik ga aan de slag om dit te kunnen doen. Wanneer de overige 70% van de prijs betaald is zal ik er zo snel mogelijk voor zorgen dat alles afgesproken gegevens in uw bezit komen.


Kwartierstaat

Een kwartierstaat maken is een van de manieren om je stamboomonderzoek te doen. Vanaf de beginpersoon word er gezocht naar zijn of haar ouders. Van de nieuw gevonden mensen wordt er weer gezocht naar hun ouders en zo door.

Bij dit onderzoek wordt er dus niet gezocht naar broers en zussen en verdere nakomelingen. Het gaat alleen om het vinden van voorouders in ALLE lijnen

Naamlijn

Bij een Vader- of Moederlijn wordt er in één lijn gezocht naar de voorouders van de beginpersoon.

In het geval van de vaderlijn, ook wel naamlijn genoemd, betekend dit dat de personen die ik zoek allemaal de zelfde achternaam hebben. Hierbij zal ik ook de echtgenoot en kinderen opzoeken, maar GEEN andere nakomelingen.

 

Je kunt ook juist de moederlijn laten uitzoeken, qua zoekwerk is dit het zelfde, met het enige verschil dat alle personen een andere achternaam hebben.

Parenteel

 

Een parenteel is een manier op een stamboom te maken. In tegenstelling tot de kwartierstaat en de vader- of moederlijn ga je bij een parenteel niet op zoek naar de ouders en voorouders van de beginpersoon, maar ga je opzoek naar alle nakomelingen van de beginpersoon.
Anders gezegd, in een parenteel is de begin persoon de gene die het oudst is, ook wel de stamhouder genoemd.