Om stamboomonderzoek te beginnen heb ik natuurlijk enige informatie nodig van je ouders en grootouders
Het is belangrijk dat ik een zo volledig mogelijk naam heb van de begin persoon/personen. Dat wil zeggen voor- en doopnamen plus de achternaam.
Bij vrouwen is het belangrijk dat dit haar meisjes naam is en niet de achternaam van haar echtgenoot.
Voorbeeld:
De volledige naam van oma Bep is Berendina Johanna Janssen.
Om de juiste persoon bij een naam te vinden heb ik ook een geboorte-, trouw- of overlijdens datum nodig.
Hoe ‘oud’ moeten de gegevens zijn?
Vanwege privacy regels staan recente gegevens niet online en zijn deze ook in archieven zeer beperkt. In alle archieven in Nederland wordt de zelfde regel gehandhaafd:
Geboorte en dopen worden na 100 jaar openbaar.
Trouwen worden na 75 jaar openbaar.
Overlijden en begraven worden na 50 jaar openbaar.
De gegevens worden per 10 jaar ge-update. Het kan dus zijn dat je nu, in 2016 nog geen geboortegegevens uit 1916 kunt vinden omdat de update bijvoorbeeld pas in 2020 gedaan wordt voor de jaren 1910 tot 1920.
Om deze reden moet ik voor onderzoek op dit moment minimaal een geboorte voor 1910 hebben, een huwelijk voor 1935 of een overlijden voor 1960. Zoek bijvoorbeeld in overlijdensadvertenties, trouwboekjes of op een grafsteen.
Naast naam en datum heb ik ook een plaats nodig waar de geboorte, het trouwen of het overlijden plaats vond, dan pas kun je er zo goed als zeker van zijn dat je de goede persoon gevonden hebt.
Twijfel je vooraf of je de juiste of genoeg gegevens hebt, dan kun je altijd contact op nemen en kan ik met de gegevens die je hebt een zogenaamd vooronderzoekje doen om zeker te zijn dat ik iets ga vinden. Ik zal dan met de gegeven die je van een persoon (jou voorouder) hebt kijken of ik zijn of haar ouders kan vinden of wanneer je zelf niet al een officiële akte hebt, of ik die kan vinden bij de betreffende persoon.
Deze website is met Jimdo gemaakt. Registreer je nu gratis op https://nl.jimdo.com